dijous, 9 de maig de 2013

Ep!! això va passar a Alpens


1873, ja fa molt temps d'això, però hi ha dates que queden gravades en el cronograma, i tard o d'hora surten a la llum.
Un dia com un altre, però esdevé una data rellevant per aparèixer en els textos històrics, sobretot si és l'efemèrida de la mort d'algú, una mica de victòria, una mica de derrota...potser no és el final de res, potser un punt d'inflexió, un fet rellevant.
Què en sabem de com es vivia a Catalunya a finals del segle XIX? i a les nostres contrades, quina relació hi havia entre els pobles del Lluçanès? perquè lluitaven la gent de la nostra terra?
Potser la gent gran que avui està pels volts dels vuitanta, quan eren quitxalla tenien un avi que era un nen a finals del segle XIX, i si vivia a Alpens o a Avinyó, o en algun altre indret de la Catalunya Central, eminentment rural, agrària, sentia parlar entre els grans com anaven succeint els avenços a retrocessos de les guerres carlines. Van repetir-se durant tot el segle XIX, la tercera va tenir una fita destacada a Alpens, recordada amb el nom de la Batalla d'Alpens, el 9 de Juliol de 1873, on el general Savalls i les seves tropes carlistes van acabar amb el brigadier Cabrinetty, tot i que algunes versions expliquen que potser el van matar alguns del seus propis homes.
La llegenda explica que va caure abatut al mig del carrer Graell, sembla que disparat des del Campanar, però és un xic lluny, i amb poc angle de visió...i per la dificultat de reproduir exactament les mateixes distàncies, l'escenificació de tot l'episodi es representa al bell mig de la Plaça Major, on es pot acullir més públic, en el mateix escenari, abans de terra, ara enllosat, que a finals del segle XIX passejaven soldats carlins i liberals preparant la batalla, i recollint després els ferits o els morts en el tiroteig.
Això és el que passa a Alpens el dia de la FIRA del JOVENT, una herència de fira agrària que ha evolucionat al llarg dels anys, i que actualment combina dos element identitaris destacats d'aquest petit poble, la forja, amb una trobada internacional de forjadors que es fa els anys parells i, la representació de la Batalla, que amb la implicació de molta gent del poble, es reviu un fet, que ha quedat destacat per sempre més en transcurs de la nostra història, ara una celebració de caire festiu.
No us perdeu la cita, el diumenge 19 de maig a 2/4 de 12 del migdia, i veureu pels carrers d'Alpens com era el poble a finals del segle XIX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada