divendres, 20 de setembre de 2013

Riera de Merlès

És un plaer banyar-se a les aigües de la riera, ho penso jo i suposo que ho deu pensar la majoria de persones que venen a la Riera de Merlès, ja sigui només a capbussar-se un moment per refrescar-se o a passar-hi el dia amb els amics i la família.
També penso "quina pena" quan la veig plena de deixalles de punta a punta del camí o fins i tot al costat de l'aigua i les zones de bany...suposo que també ho pensa la majoria de gent que ho veu...o potser no!?

Dissabte 14 de setembre varem organitzar una jornada de recollida de deixalles (com cada any fem els del Cobert de Puigcercós a finals d'estiu). Aquest any ho hem organitzat des del Refugi Puigcercós, hi van participar 14 voluntaris d'Alpens i voltants, grans i petits, gent que s'estima la riera i que valora tenir un entorn natural net. No només varem recollir llaunes, plàstics, vidres, papers, bolquers (que varem separar per tipologia de residus) sinó que també hi havia una bicicleta, un pneumàtic de camió, una tanca de ferro i un tub d'escapament d'un cotxe, impressionant!!!

La Riera de Merlès és un paratge natural idíl·lic, amb racons preciosos i basses salvatges de punta a punta del seu curs. Un recurs natural que de ben segur rep les conseqüències irrespectuoses dels humans, i potser també la manca d'ordenació i propostes de gestió d'un espai d'interès natural com aquest. Des de les Llosses fins a Merlès, passant per Borredà, Lluçà, La Quart, Sagàs, hi ha uns 20 quilòmetres de riera que creua camins i carreteres, transcorrent de nord a sud fins arribar al Llobregat.

Però què hi passa a la Riera de Merlès?
es degrada l'entorn? la vegetació? els marges? l'aigua? com ho podem saber?
tiren deixalles... tothom? tenim  un bon sistema de recollida? qui ho ha de fer? cal més senyalització? com podem fer perquè la gent no en tiri?
els cotxes aparquen enmig dels camins d'entrada als camps o als marges... com es pot indicar i regular l'aparcament?
hi ha massa gent? massa/poca...on? qui ho valora? com es regula l'accés? Altra cosa és...em molesta que hi hagi tanta gent perquè jo voldria estar-hi sol i més tranquil...mmm...però l'accés a la riera és lliure i universal.

El problema de la riera es concentra en un mes i mig o dos a l'any (juliol i agost) durant aquests mesos també hi ha molta gent que gaudeix del bany d'aigua neta i amb una de les millors qualitats ambientals de Catalunya, passeja pels seus vorals, va a jugar amb la mainada en algun racó planer, i fins i tot es fan activitat d'educació ambiental com és la proposta de recollida de crancs invasors del centre de Camadoca o tallers a la natura. Vull dir, doncs, que la Riera satisfà moltes necessitats dels nostres dies, relacionades amb el gaudir de l'entorn de manera lliure o organitzada.

La Riera de Merlès està ubicada en una cruïlla entre tres comarques i dues províncies, amb la complexitat que significa això perquè s'arribi a un acord de gestió de l'espai (què cal fer, qui ordena, qui paga, qui vigila?) però és urgent posar fil a l'agulla per emprendre accions que vetllin per l'estat de la riera i el seu entorn, sinó cada any acabarem amb més mal humor quan passem pel costat i veiem deixalles i cotxes mal aparcats.  A risc d'equivocar-se, no és urgent començar a fer alguna cosa i anar ajustant a mesura que es vegi com es pot fer millor? es podria presentar un pla amb accions d'ocupació de tres o quatre persones per informar, vigilar i netejar de cara al proper estiu? això no ens correspon als ciutadans organitzar-ho.

Cal col.laborar entre tots, administracions a tots nivells i la gent que vivim als peus de la riera, però no podem estar discutint "in eternum" per veure què fem. Cal avançar per no tornar a arribar al juny següent sense haver plantejat cap acció. Regular l'aparcament pot ser una proposta, però això no evita que es tirin deixalles, cal abordar aquesta qüestió per no repetir cada any la mateixa situació.


1 comentari:

  1. Bona feina! Teniu tota la raó!

    És una pena que la gent no respecti l'entorn. És impressionant com es pot tenir la sang freda, o el poc cervell, per deixar brutícia com la que heu recollit, tirada.

    Gent com vosaltres es mereix disfrutar d'aquests llocs, però els indesitjables que deixen aquesta empremta, no!

    ResponElimina