dimarts, 29 d’octubre de 2013

si vols una solució diferent, pensa diferent!

Ja ho diuen que ens temps de crisi ens hem de reinventar...però és només aquesta la causa perquè apareguin tantes iniciatives "alternatives" en el moment actual, o potser també és fruit d'una tendència, una evolució a voltes natural que ens ajuda a adonar-nos que cal fer les coses des d'una altra perspectiva?
Durant aquest mes d'octubre he pogut assistir a uns quants esdeveniments que podríem dir "alternatius" és a dir, que busquen una altra manera de funcionar dins els món en què vivim, i us asseguro que alguns d'aquests esdeveniment no son tant alternatius, o potser és que cada vegada els veiem més quotidians o possibles.

Començaré pel final, a Solsona III fira de MASIES + SOSTENIBLES posant el pensaments i els esforços cap a l'autosuficiència, energia, agroecologia, patrimoni i paisatge,... coneixes la burricleta?

Entre les iniciatives que es presentaven, en Miquel Escobar (arquitecte tècnic) amb alguns membres de la Xarxa Ecoarquitectura van fer un taller per construccions amb terra. Potser la nova manera de fer i construir cases i altres edificis passarà per recuperar els materials amb què treballaven els nostres avantpassats, aplicant millores tecnològiques, segur. En aquesta foto podeu veure com és un bloc de terra comprimida BTC. També fan cases de amb tapial, i revestiments amb terra i si és necessari amb calç, però sempre que sigui possible, evitar el ciment i el ferro. Si la natura ens ofereix materials resistents, amb inèrcia tèrmica i a sobre més saludables, com és que els hem deixat d'utilitzar?

La setmana anterior vaig poder anar a la fira ECOVIURE de Manresa, un punt de trobada ja força consolidat sobre temes d'ecologia i sostenibilitat, que aquest any donava àmpliament espai a les empreses de Biomassa i eficiència energètica (com veieu no és una cosa "alternativa" sinó la preocupació de cada dia: quan ens costa la llum, la calefacció...) per cert, aquí també hi vaig trobar gent del territori amb propostes empresarials molt interessants: instal·lacions ecollum-solartube i les propostes d'energies renovables BIOT. Com a cloenda de la fira vaig assistir a una xerrada sobre l'Economia del Bé Comú, quina cosa no? un grup de persones han començat a investigar com es podria fer perquè les empreses, les famílies, les administracions treballin amb la perspectiva del Bé Comú i no el bé individual i prou, ja que tot el que fem, TOT, té incidència sobre el nostre entorn, què comprem, quants residus fem, quins i com fem els desplaçaments, i això, en definitiva determina com vivim i com ens relacionem. D'això en va començar a parlar un noi que es diu Christian Felber, i que ha dissenyat un sistema de planificació i autogestió basat en aquesta premissa, EL BÉ COMÚ, molt alternatiu no sona no? em podeu trobar moltes entrades a internet si us interessa el tema.

I a principis de mes, vaig anar a Balaguer, a la Fira d'alimentació i Salut que organitza Slow Food Terres de Lleida. Una moguda impressionant!! productors i consumidors responsables en una trobada festiva i alegre en la que es plantegen bases profundes sobre l'organització social i col·lectiva del món en què vivim. Persones actives que s'ajunten amb més persones actives i, com si fos un laboratori de matèria gris, van parlant i discutint el passos per avançar cap a una societat més participativa. Aquí, en una sala del primer pis es va presentar la iniciativa Multireferèndum 2014, mentre a la planta baixa, també alguns membres de la xarxa ecoarquitectura dibuixaben a terra un gran mandala que entre tothom que va voler vam anar construint i fent créixer amb diferents llavors i terres, per oferir-lo a tothom que passava per la fira. A la part final d'aquest vídeo podeu veure com varem fer aquest mandala, espero que ho gaudiu molt!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada